WASVOORSCHRIFT

In elk Fellows kledingstuk vindt u een onderhoudsetiket. Hierop staan 4 of 5 onderhoudssymbolen in een vastgestelde volgorde.

30graden40graden60gradenEen streepje onder de wastobbe betekent dat een aangepast wasprogramma nodig is, b.v. het wolwasprogramma bij 30° C of een programma voor kreukherstellend goed bij 40 of 60° C. De belading van de wasmachine dient in deze gevallen aangepast te worden. B.v. bij het wolwasprogramma maar één artikel, zoals een trui.

handwasIndien alleen handwas mogelijk is dan wordt dit aangegeven door een handje in de wastobbe te plaatsen. Bij handwas mag het artikel beslist niet te lang in het sop staan! Dit omdat er gevaar bestaat voor afbloeden van de kleur. Belangrijk bij handwas is dat het wasmiddel goed opgelost is. Een vloeibaar wasmiddel verdient daarom de voorkeur.

nietwassenEen kruis door de wastobbe houdt in dat het artikel niet gewassen mag worden. De professionele reiniger (stomerij) kan het artikel misschien wel behandelen, b.v. door het chemisch te reinigen.

wolwas40gradenIndien het artikel met een wolwasprogramma bij 40°C gereinigd kan worden dan geeft men dit aan met een wastobbe met onderbroken streep. Voor het wassen van wol dient men een fijnwasmiddel te gebruiken.

Het rondje staat voor chemisch reinigen. Eigenlijk hoeft u als consument alleen maar te weten dat indien het rondje niet doorgekruist is het kledingstuk naar de stomerij gebracht kan worden. De professionele reiniger kan voor u vertalen welk reinigingsproces hij op het kledingstuk los kan laten. De meest voorkomende symbolen vindt u hieronder met de juiste betekenis.

chemisch_reinigenDeze reinigingssymbolen zijn bestemd voor de chemische reinigers.

geen_waterDe balk onder de cirkel betekent: ‘geen water toevoegen aan de reinigingsvloeistof en minder mechanische beweging toepassen, ook bij het drogen. Drogen bij een lagere temperatuur.

alle_oplosmid-2Het artikel is bestand tegen alle gebruikelijke oplosmiddelen.

pe_wasbenz_wsHet artikel is alleen bestand tegen perchloorethyleen, wasbenzine, white spirit.

wasbenz_wsHet artikel is alleen bestand tegen wasbenzine, white spirit.

niet_chem_reinigenNiet chemisch reinigen, voorzichtig met vlekkenmiddelen.

chloorbleekDit driehoekje staat voor het bleken met behulp van een chloorbleekmiddel. Vandaar dat de afkorting Cl van chloor in het driehoekje vermeld staat. De chloorbleek wordt in Nederland nauwelijks meer toegepast. De totaalwasmiddelen en waskrachtversterkers hebben n.l. de chloorbleek overbodig gemaakt.

niet_bleekBij de meeste gekleurde bovenkleding is chloorbleek in het geheel niet mogelijk en dit wordt dan aangegeven door een driehoek met een kruis.

hittegevoelig_drogen trommeldrogen niet_drogenDit symbool bestaat uit een vierkantje met ingesloten een cirkel. In de cirkel kunnen ⁄één of twee punten voorkomen. Deze punten vertellen iets of het artikel temperatuurgevoelig is. Twee punten in de cirkel komt het meeste voor. Het geldt voor normale textiel (overhemden, ondergoed, droogdoeken). Eén punt in de cirkel is speciaal bedoeld voor hittegevoelige textiel soorten, zoals acryl. Is het gebruik van een trommeldroger verboden dan wordt dit eenvoudig weergegeven door een kruis in het symbool te plaatsen.

In het strijksymbool komen één, twee of drie punten voor. Deze verwijzen naar de regulateurknop op het strijkijzer en bepalen de zooltemperatuur van het ijzer. Eén punt is matig warm (110 °C). Twee punten is matig heet (150 °C). Op deze stand kunnen de meeste artikelen gestreken worden. Het gebruik van stoom kan de strijktaak aanzienlijk verlichten. Bij driepunten is de zooltemperatuur ca. 200 °C. Hoofdzakelijk katoen en linnen kunnen deze temperatuur verdragen. Indien een artikel in het geheel niet gestreken mag worden dan staat in het symbool een kruis.

strijkenOp moderne strijkijzers en -machines zijn de temperatuurtrappen aangegeven met punten.

warm_strijkenWarm, maar niet heet strijken, maximale zooltemperatuur 110 ¡C. Voorzichtig doorstomen is geoorloofd.

matig_heet_strijkenWarm, maar niet heet strijken, maximale zooltemperatuur 110 ¡C. Voorzichtig doorstomen is geoorloofd.

niet_strijkenNiet strijken en stomen.